Ciasto Rafaello bez pieczenia, pyszne i łatwe.

Ciasto Rafaello jest hitem u mnie w domu.  Zwłaszcza najmłodszy syn wciąż się go domaga. Tym bardziej, że oprócz gotowania budyniu w całości może je zrobić sam. A to już jest jest powód do dumy. U mnie w domu ciasto Rafaello znika w mgnieniu oka a zawsze robię dużą blachę 35 x 24 cm. Nie jest trudne ani szczególnie pracochłonne, ale najlepiej jest je zrobić dzień wcześniej. Na drugi dzień jest przepyszne. Wydaje się może dziwne połączenie słonych krakersów ze słodkim budyniem ale uwierz mi efekt jest niezwykły :). Ciasto rafaello Ciasto Rafaello na krakersach

Składnki na blaszkę 24 x 35 cm

  • 4 opakowana krakersów to jest ok 600 g
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 200 g migdałów w płatkach
  • 1 l mleka
  • 1,5 szklanki cukru ( 3-4 łyżki odsyp na później do posypki)
  • 350 g masła + 3 łyżki masła
  • 6 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
  1. Ugotuj budyń:  1szklankę mleka wymieszaj z obiema mąkami i cukrem,. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej masę budyniową i ciągle mieszając ugotuj budyń a następnie go wystudź. Możesz zamiast tego ugotować dwa gotowe budynie śmietankowe lub waniliowe. 
  2. Utrzyj  masło mikserem na gładko a następie cały czas miksując dodawaj do masła małymi porcjami wystudzony budyń. Gdy już masa będzie gotowa dodaj do niej 150 g wiórków kokosowych  i 200 g płatków migdałowych, nie miksuj tylko wymieszaj łyżką.
  3. Na patelni roztop 3 łyżki masła dodaj 3-4 łyżki cukru i pozostałe wiórki kokosowe. Podsmaż na małym ogniu do lekkiego zrumienienia. wiórki kokosowe
  4. Na dużą blachę ( u mnie 24 x 35 cm) ułóż warstwę krakersów. Na niej rozsmaruj cześć masy budyniowej. Na to ułóż kolejną warstwę krakersów i kolejną warstwę masy budyniowej. I tak kilka warstw. 
  5. Wierzch ciasta posyp zrumienionymi wiórkami kokosowymi.
  6. Ciasto włóż do lodówki a kilka godzin a najlepiej na noc.
warstwa krakersów ciasto rafaello Ciasto Rafaello z pewnością się uda każdemu, nie wymaga dużego nakładu pracy i jest dziecinnie łatwe a goście będą zachwyceni 🙂 Smacznego

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.