Masło ghee czyli płynne złoto. Dlaczego warto używać?

Masło ghee czyli masło klarowane

Masło klarowane używałam w kuchni okazjonalnie, wiedziałam, że nie przypala się i dobrze na nim smażyć. I to było wszystko co o nim wiedziałam. Ale wysoka temperatura dymienia (ok. 250°C) sprawiająca, że w przeciwieństwie do zwykłego masła jest idealne do smażenia nie jest jego jedyną cechą.

Receptura masła ghee pochodzi z Indii. W mitologii hinduskiej uznawane było za pokarm bogów a Hindusi uważają je za dar niebios. Wykorzystywano je w rytuałach religijnych i obrzędach np. na ślubach czy pogrzebach, a także stosowano do wyrobu kosmetyków i leków w medycynie ajurwedyjskiej. Masło ghee jest uważane przez Hindusów za doskonały tłuszcz uniwersalny, używany również do przygotowywania potraw.

Jak powstaje masło ghee

Masło klarowane wytwarza się poprzez powolne podgrzewanie na małym ogniu i usuwanie szumowin oraz osadów czyli klarowanie. W czasie klarowania oddzielają się z masła woda, białko oraz inne substancje, pozostawiając sam tłuszcz. Proces ten pozbawia masło kazeiny i laktozy dzięki czemu masło ghee mogą używać osoby mające nietolerancję lub alergię na mleko. Masło pozbawione wszystkich zbędnych substancji staje się bardziej odporne na jełczenie, można go więc przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy

masło ghee

Do czego stosować masło klarowane

Jest idealne do smażenia, pieczenia, duszenia i gotowania czy jako dodatek do zup, kremów, sosów itp. Idealne do warzyw a także do smażenia frytek.

Dlaczego warto używać masło ghee

Masło klarowane jest łatwiej strawne niż zwykłe masło a także oleje roślinne; przyspiesza trawienie i metabolizm.
Ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe; wzmacnia organizm i wspomaga jego regenerację po wysiłku fizycznym.
Zawiera witaminy A, D, E, K, PP, kwasy omega-6 i omega-3, glikosfingolipidy, które wykazują właściwości przeciwzapalne oraz sód, potas, wapń, magnez i żelazo.

Przeciwdziała osteoporozie i miażdżycy, a także wspomaga leczenie depresji; korzystnie wpływa na wygładzenie skóry; reguluje układ hormonalny; usprawnia koncentrację, procesy uczenia się i zapamiętywania; wspomaga system immunologiczny; leczy lekkie oparzenia i inne choroby skóry, wrzody, zaparcia zawiera silne antyoksydanty; doskonale wpływa na wzrok.

W sklepach można kupić masło klarowane ale możesz je zrobić samodzielnie w domu i nie jest to trudne 🙂

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.