Dzisiaj obiad bez mięsa, pyszne placuszki z kaszy gryczanej.
Takie placuszki możesz podać z sosem. U nas z sosem tzatziki, ale np. pomidorowy czy pieczarkowy też będzie dobry. Są fajna odmianą dla tradycyjnych obiadów. Chcecie przepis? Proszę bardzo:
Placuszki z kaszy gryczanej
Składniki:
✔400 g ugotowanej kaszy gryczanej
✔250 g sera białego
✔4 jajka
✔4 łyżki maki
✔3 cebule drobno pokrojone
✔3 marchewki starter na dużych oczkach
✔2-3 ząbki czosnku
✔olej do smażenia
Sposób przyrządzenia :
Cebulkę zeszklić na oleju, dodać marchew i chwilę podusić, wystudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami, masa ma być taka aby dało się formować kotleciki. Jeśli będzie za rzadkie można dodać trochę bułki tartej. Smażyć płaskie kotleciki na złoto z obu stron.
Smacznego 🙂