Chleb w garnku lub naczyniu żaroodpornym.
Ten chleb zawsze się udaje, możesz zastosować rożne mąki, dodać ulubione ziarna. Idealny dla zabieganych, cierpiących na wieczny brak czasu. Samo przygotowanie jest proste i szybkie, ale chleb musi mieć czas na wyrośnięcie – ok. 12 godzin. Dlatego najlepiej przygotować go wieczorem i rano upiec. Będzie świeżutki na śniadanie 🙂
Składniki na chleb
350 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
35 g świeżych drożdży
2 szkl. ciepłej wody
Możesz dodać 1 szkl. dowolnych ziaren.
Przygotowanie
Do miski wrzuć mąkę, sól, cukier, olej. Wymieszaj lekko, zrób wgłębienie i wlej do niego wodę, wkrusz drożdże lekko wymieszaj z mąką. Po kilku minutach wymieszaj łyżką całość, ciasto ma być plastyczne ale nie lejące. Przykryj i odstaw na noc do wyrośnięcia. Miska musi być duża bo ciasto rośnie. Rano nagrzej garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne w piekarniku w 220 stopniach. Ciasto lekko zagnieć i przełóż do nagrzanego naczynia, ja wilgotną łyżką delikatnie je uformowałam, przykryj i wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piecz 40 minut po czym zdejmij pokrywkę, ustaw temperaturę na 240 i piecz jeszcze 15 minut, aż skórka się zrumienieni.
Gdy zastukasz w chleb i wydaje głuchy odgłos to znaczy, że jest upieczony.