Chleb z garnka

Chleb w garnku lub naczyniu żaroodpornym.

Ten chleb zawsze się udaje, możesz zastosować rożne mąki, dodać ulubione ziarna. Idealny dla zabieganych, cierpiących na wieczny brak czasu. Samo przygotowanie jest proste i szybkie, ale chleb musi mieć czas na wyrośnięcie – ok. 12 godzin. Dlatego najlepiej przygotować go wieczorem i rano upiec. Będzie świeżutki na śniadanie 🙂

chleb

Składniki na chleb

350 g mąki pszennej

200 g mąki żytniej pełnoziarnistej

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

2 łyżki oleju

35 g świeżych drożdży

2 szkl. ciepłej wody

Możesz dodać 1 szkl. dowolnych ziaren.

Przygotowanie

Do miski wrzuć mąkę, sól, cukier, olej. Wymieszaj lekko, zrób wgłębienie i wlej do niego wodę, wkrusz drożdże lekko wymieszaj z mąką. Po kilku minutach wymieszaj łyżką całość,  ciasto ma być plastyczne ale nie lejące. Przykryj i odstaw na noc do wyrośnięcia. Miska musi być duża bo ciasto rośnie. Rano nagrzej garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne w piekarniku w 220 stopniach.  Ciasto lekko zagnieć i przełóż do nagrzanego naczynia, ja wilgotną łyżką delikatnie je uformowałam, przykryj i wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piecz 40 minut po czym zdejmij pokrywkę, ustaw temperaturę na 240 i piecz jeszcze 15 minut, aż skórka się zrumienieni.

Gdy zastukasz w chleb i wydaje głuchy odgłos to znaczy, że jest upieczony.

chleb

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.