Chlorofil – zielona krew roslin

Że chlorofil jest zielony to każdy wie 🙂

Chlorofil to zielona krew roślin,pochłaniając energię słoneczną warunkuje proces fotosyntezy. Chlorofil jest dla nich tym, czym krew dla ludzi. Jest odpowiedzialny w roślinach za funkcje metaboliczne, takie jak wzrost i respiracja.   A wiecie, że cząsteczka chlorofilu ma bardzo podobną budowę chemiczną do hemoglobiny, czerwonego barwnika ludzkiej krwi?   Chlorofil, podobnie jak hemoglobina ma dużą zdolność do łączenia się z tlenem. Jest idealnym chellatem: dostarcza do organizmu minerały i metale i odbiera z organizmu toksyny, np. metale ciężkie. Dlatego przynosi szczególne korzyści w chorobach układu odpornościowego, nowotworach i chorobach autoimmunologicznych.

Ważną rolę pełni w procesie oczyszczania organizmu:

– oczyszczania krwi, limfy i płynów wewnątrzkomórkowych,
– eliminacji pozostałości polekowych – oczyszczania wątroby,
– dezaktywacji i eliminacji substancji kancerogennych (substancje wywołujące choroby onkologiczne),
– zmniejszania liczby bakterii patogennych, dezynfekuje i odtruwa organizm,
– odbierania z komórek toksyn, metali ciężkich i wolnych rodników,
– utrzymywania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  

Dodatkowo:
– regulując pracę jelit pomaga pozbyć się gazów,
– wyrównuje ciśnienie krwi i oddychanie,
– dezynfekuje rany,
– zabija bakterie w ranach,
– ma duże znaczenie w oczyszczaniu przewodu pokarmowego i wydalniczego,
– usuwa nieprzyjemny oddech i zapach ciała.
– łagodzi problemy nadmiaru cukru we krwi.

Pierwsze dane naukowe o chlorofilu zostały opublikowane w 1940 roku
Jednak był to też czas zachłyśnięcia się antybiotykami i ich działaniem. Część naukowców prowadziło długoletnie badania z wykorzystaniem chlorofilu w leczeniu chorób. Pojawiło się wiele prac wykorzystujących chlorofil w leczeniu np.: zapalenia trzustki, nowotworów jelita grubego, leczenia wielu problemów o podłożu infekcyjnym, itp.
 
W badaniach wykazano, że chlorofil odgrywa bardzo ważną rolę w wielu procesach w organizmie między innymi reguluje pracę układu sercowo – naczyniowego, oddechowego, pokarmowego i wydalniczego.
Dzięki wyjątkowym właściwościom chlorofilu jakim jest aktywacja przemiany azotu w organizmie posiada on silne działanie antybakteryjne o dużej skuteczności zarówno przy lekkich infekcjach i przeziębianiach jak również w silnych i długotrwałych zapaleniach np. zatok, skóry czy owrzodzeniach.

Silne działanie przeciwzapalne chlorofilu przedstawia się w:

– przeciwdziałaniu stanom zapalnym: ból gardła, ropotok, zapalenie dziąseł, zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit,
– przeciwdziałaniu próchnicy i chorób dziąseł,
– zmniejszaniu ilości wydzielin kataralnych,
– leczeniu wszelkich stanów zapalnych skóry,
– leczeniu żylaków,
– łagodzeniu objawów bolesnych hemoroidów.

Chlorofil to jedyna substancja w przyrodzie, która magazynuje światło słoneczne, dlatego niezbędny jest dla ludzi, którzy z jakiejkolwiek przyczyny nie otrzymują światła słonecznego, np. pracownicy biur i mieszkańcy dużych miast, ludzie przemęczeni i zestresowani.

Zdaniem prof. Ragnar Berg, amerykańskiego eksperta ds. żywieniowych, utrzymanie zdrowia zależy od codziennej diety. Powinna składać się w 20% z produktów kwaśnych, a w 80% z pokarmów o odczynie zasadowym. W zdrowym ciele współczynnik pH powinien mieścić się w przedziale 7,3-7,4 co odpowiada odczynowi zasadowemu. Dieta bogata w żywność kwaśną (mięso, węglowodany – ze słodyczy, żywność wysoce przetworzona), w dłuższej perspektywie podniesienie kwasowość naszego organizmu (zakwaszając go), wywołując zaburzenia, stany zapalne, w tym choroby serca, zapalenie stawów, wyższe ciśnienie tętnicze, udary, cukrzycę, wysoki poziom cholesterolu itd.
 
By zachować równowagę kwasowo-zasadową na poziomie 7,35 człowiek musi spożywać artykuły żywnościowe bogate w zasady, np. warzywa, owoce, pędy i kiełki, owoce w łupinach, niegazowaną wodę mineralną, ziołowe herbaty.

Niestety pęd życia i skażona żywność często nie pozwalają nam na utrzymanie zdrowej diety.

By zadbać o nasze zdrowie niezbędna jest suplementacja chlorofilem, który zrównoważy naszą złą dietę. Według naukowców, najbardziej korzystnym dla naszego organizmu jest chlorofil w postaci płynnej.
Chlorofil w Płynie pozyskiwany z Lucerny siewnej jest szczególnie wartościowy ze względów takich, że Lucerna jest jednym z najlepszych źródeł białka, chlorofilu, karotenu, witaminy A (retinolu), witaminy D, E, B6, K i kilku enzymów trawiennych. Dzięki głębokiemu systemowi korzeniowemu, który zezwala na dobrą absorpcję składników mineralnych, lucerna jest dobrym źródłem wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu i pierwiastków śladowych.
 
Zaleca się stosowanie 10 ml płynnego chlorofilu dodanej do szklanki wody lub innego napoju, pić 2 razy dziennie przed  posiłkiem. Więcej informacji o chlorofilu, który ja stosuję znajdziesz tutaj Chlorofil Info
 

chlorofil

 
Takie dawkowanie Chlorofilu odgrywa ważną rolę w procesach przywracania równowagi w organizmie, odżywianiu i regeneracji organizmu:
– wspomaga regenerację czerwonych krwinek,
– usprawnia prace tarczycy i trzustki,
– zapobiega kamicy nerkowej,
– zwiększa odporność organizmu,
– przyspiesza proces gojenia ran,
– przyspiesza gojenie się wrzodów,
– wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit,
– uaktywnia enzymy do wytwarzania witamin E, A, i K,
– dostarcza tlen do mózgu i każdej komórki ciała,
– poprawia wydzielanie mleka u matek karmiących,
– wpływa korzystnie na narządy limfatyczne,
– wzmacnia układ naczyniowy,
– wspiera leczenie cukrzycy,
– łagodzi objawy astmy,
– pomaga przy anemii,
– może zapobiegać zmianom patologicznym w molekułach DNA,
– może blokować pierwszy etap przekształcania zdrowych komórek w rakowe i zapobiegać chorobom nowotworowym,
– pobudza proces utleniania i stymuluje regenerację komórek w organizmie, wskutek czego zapobiega przedwczesnemu starzeniu i arteriosklerozie,
– odnawia tkanki (katalizuje odnowę komórkową), odmładza skórę i pomaga w zachowaniu młodości ciała,
– kontroluje problemy skórne poprzez eliminację wolnych rodników,
– chroni przed szkodliwym promieniowaniem,
– łagodzi stan nerwowy i zmniejsza niepokój,
– dodaje energii.
 
Fantastycznie o chlorofilu opowiada Piotr Kardasz biolog, pedagog i dziennikarz. Autor pracy naukowej, wielu publikacji oraz filmów na temat fitoremediacji. Laureat nagrody „Eureka 2003”. Współtwórca oraz Szef Rady Naukowej Instytutu Profilaktyki Zdrowia. Sam twierdzi, że jego życiową pasją jest szerzenie wiedzy dotyczącej zdrowego i odpowiedzialnego trybu życia, a co za tym idzie pobudzanie chęci do dokonywania świadomych wyborów, które w przyszłości zaowocują poprawą stylu życia każdego z jego słuchaczy. Zobacz wywiad na temat chlorofilu

 

1 thought on “Chlorofil – zielona krew roslin”

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.