
Składnki na blaszkę 24 x 35 cm
- 4 opakowana krakersów to jest ok 600 g
- 300 g wiórków kokosowych
- 200 g migdałów w płatkach
- 1 l mleka
- 1,5 szklanki cukru ( 3-4 łyżki odsyp na później do posypki)
- 350 g masła + 3 łyżki masła
- 6 płaskich łyżek mąki pszennej
- 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- Ugotuj budyń: 1szklankę mleka wymieszaj z obiema mąkami i cukrem,. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej masę budyniową i ciągle mieszając ugotuj budyń a następnie go wystudź. Możesz zamiast tego ugotować dwa gotowe budynie śmietankowe lub waniliowe.
- Utrzyj masło mikserem na gładko a następie cały czas miksując dodawaj do masła małymi porcjami wystudzony budyń. Gdy już masa będzie gotowa dodaj do niej 150 g wiórków kokosowych i 200 g płatków migdałowych, nie miksuj tylko wymieszaj łyżką.
- Na patelni roztop 3 łyżki masła dodaj 3-4 łyżki cukru i pozostałe wiórki kokosowe. Podsmaż na małym ogniu do lekkiego zrumienienia.
- Na dużą blachę ( u mnie 24 x 35 cm) ułóż warstwę krakersów. Na niej rozsmaruj cześć masy budyniowej. Na to ułóż kolejną warstwę krakersów i kolejną warstwę masy budyniowej. I tak kilka warstw.
- Wierzch ciasta posyp zrumienionymi wiórkami kokosowymi.
- Ciasto włóż do lodówki a kilka godzin a najlepiej na noc.


