Kilka dni przed Wielkanocą wracałam do domu pociągiem. Spotkałam znajome i tak sobie rozmawiałyśmy o świętach, potrawach i zwyczajach Wielkanocnych. Znajoma opowiedziała nam, że jej kuzynka do żurku podaje pieczony ser, niestety nie znała przepisu.
Tak mnie zaintrygował ten ser, że musiałam się dowiedzieć jak taki ser zrobić.
Znalazłam w internecie wiele przepisów na…. gomułki serowe
Zrobiłam na święta i bardzo nam posmakowały, do żurku super ale można jeść same lub kroić na kanapki. Dzisiaj robiłam znowu bo mam nadmiar sera białego i trzeba było go jakoś wykorzystać 🙂
PRZEPIS NA GOMUŁKI SEROWE:
1 kg sera białego
4 jajka
Dodatki wg uznania, ja dodałam:
Kminek
Czosnek 3 ząbki
Wszystko razem ugnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, jak macie bardzo suchy ser to dodać mleka, tak aby dało się uformować kule, najlepiej wilgotnym dłońmi.
Zapiekać w piekarniku 150 – 160 stopni ok 2 godzin
Podobno mogą poleżeć w lodówce ok 2 tygodni, ja tego nie sprawdziłam bo znikają u mnie błyskawicznie.