Czy kolagen w jedzeniu to dobry pomysł na zwiększenie jego ilości?
Potrzeba uzupełniania kolagenu wzrasta wraz z każdym mijającym rokiem, szczególnie po 26 roku, kiedy to zaczyna się zmniejszenie jego produkcji w organizmie. Powstające niedobory kolagenu sprawiają, że włosy stają się łamliwe i matowe, skóra traci jędrność i elastyczność, odczuwamy bóle stawów i kręgosłupa.
Wszyscy znają pogląd, że jedzenie galarety przyspiesza regenerację stawów, chrząstek, części miękkich łączących kości i stawy.
Ale czy to wystarczy? Czy kolagen w jedzeniu wystarczy?
Aby w organizmie nastąpiła synteza kolagenu musimy mu dostarczyć wszystkich aminokwasów. Ogromną rolę w tym procesie odgrywa witamina C, która wspomaga syntezę białek,
w tym także odbudowę włókien kolagenowych.
Co więc jeść?
Dieta bogata w warzywa, owoce, białka i produkty pełnoziarniste przyczynia się do zwiększenia i utrzymania produkcji kolagenu.
Zaleca się spożywanie m.in.:
- galaretki z kurzych łapek, z nóżek wieprzowych czy cielęcych
- zupy na wywarze z kurzych łapek
- ryby w galarecie
- ryby – np. tołpyga
- salceson
- galaretki owocowe
- sproszkowane chrząstki rekina
oraz warzywa, owoce i ryby wspomagające naturalną produkcję kolagenu w organizmie:
- porzeczki, pietruszka, owoce cytrusowe, żurawina, papryka chili warzywa takie, jak szpinak, jarmuż, kapusty liściaste, szparagi, zielona oraz czerwona papryczka chili.–
- marchewka, dynia, buraki, słodkie ziemniaki
- migdały, orzechy, awokado, oleje roślinne
- por, cebula, czosnek, jaja, mięso
- ryby tj. łosoś, śledź, makrela, tuńczyk
- czerwone i fioletowe warzywa i owoce
Należy również spożywać produkty zawierające
- aminokwasy np. jajka, fasola, nasiona,
- antyoksydanty np. jagody Goji i granaty
- “dobre” tłuszcze m.in. orzechy i awokado
Ale czy nie wydaje Ci się to zbyt monotonna dieta.
Ile można jeść galarety czy golonki? Do tego ważna jest stała obecność witaminy C w naszym organizmie. Poza tym w dzisiejszym świecie, kiedy mamy zbyt mało czasu, trudno jest dokładnie pilnować diety. Dlatego prawdę mówiąc powyższe zalecenia są dość trudne do spełnienia, bo nie dość, że takie posiłki musiałyby być regularnie spożywane to jeszcze musiałyby być duże objętościowo, aby poziom kolagenu w organizmie utrzymywał się na właściwym poziome.