Placuszki kukurydziane- pychota.
Naleśniki goszczą na naszym stole kilka razy w miesiącu. Ale czasem każdy ma ochotę na odmianę.
Taką odmianą mogą być placuszki kukurydziane.
Są mięciutkie i pysznie smakują z owocami i jogurtem, dżemem czy samym cukrem. Jak kto lubi. Są bez cukru więc myślę, że z jakimś nieowocowym sosem też będą dobrze smakować.
Przepis na placuszki kukurydziane:
🔸3 szklanki mąki kukurydzianej
🔸1,5 szklanki maki pszennej
🔸2,5 szklanki mleka
🔸3/4 szklanki oleju
🔸4 jajka
🔸4 łyżeczki sody
🔸Szczypta soli i szczypta cukru
Wszystko wymieszać, powinno wyjść gęste ciasto. Łyżką nakładać na rozgrzaną patelnię i smażyć na złoto.
Dobre na śniadanie, obiad, kolację lub podwieczorek albo do zabrania do pracy czy na piknik.
Jeśli dodasz 4-5 łyżek cukru można jeść bez dodatków
Smacznego
Wyglądają przepysznie 🙂